Menskunde

vanuit karmisch perspectief

Menskunde

Nieuwe tweedaagse werkplaats in Juni

Vele jaren hebben we in groepen samengewerkt aan een biografie die iemand in een groep deelde. Daardoorheen probeerden we via methodische karmaoefeningen zicht te krijgen op karmische thema’s in de zogenoemde ‘dubbele biografie’.

Deze keer willen we ons twee dagen verdiepen in de biografie van Marie Steiner. We doen dat volgens de door arts en onderzoeker Ate Koopmans ontwikkelde Praktische Menskunde methodiek. Daarin wordt met een groep het biologische, het psychosociale en het biografisch-geestelijke karma in een biografie contemplatief onderzocht.

We beginnen met een inleiding over Rudolf Steiners karma oefeningen en gelegenheid voor gesprek. Daarna vertellen we de biografie van Marie Steiner en zullen met een aantal van deze karmaoefeningen werken aan het materiaal dat deze biografie ons biedt. Daarmee kunnen we enerzijds haar als mens nader komen en anderzijds oefenen in het karmawerk. Werk dat maakt dat je anders naar mensen en naar mens zijn gaat kijken. Het bijzondere aan de biografie van Marie Steiner is bovendien, dat Rudolf Steiner over haar zei: ze is een kosmisch wezen. Wat betekent dat? En zien we dat terug in haar biografie?

Ervaring met ‘praktische menskunde’ is niet vereist. Behulpzaam is wel om van tevoren te lezen over de werkwijze. Lili Chavannes en Paul Wormer beschreven deze werkwijze op een toegankelijke manier in ‘Kijk op karma’, uitgegeven bij uitgeverij Christofoor. Wanneer je het boek niet hebt kan je per mail de eerste hoofdstukken ontvangen.

Wanneer je interesse hebt om met je team of met een groep mensen te oefenen met Menskunde in karmisch perspectief kunnen we dat ook doen aan de hand van een biografie die wordt verteld in de te vormen groep. In dat geval vragen we je contact op te nemen.

Er komt een tweede weekend, in juni. Je kunt je hieronder opgeven. 

Data

25 juni
14:00 - 21:00
&
26 juni
10:00 - 16:00

Locatie

Boslaan 15, Zeist

Kosten

Naar draagkracht tussen 50 en 100 euro inclusief koffie, thee en soep.

Begeleiders

Christina van Tellingen
&
Clarine Campagne

Er is een nieuwe cursus, 25 en 26 juni

"Harten duiden het karma,
als harten leren het woord te lezen,
dat in het mensenleven vormend werkt;
als harten leren het woord te spreken,
dat in het mensenwezen vormend werkt."
- Rudolf Steiner -

Voeg je koptekst hier toe

Inspiratie

Contemplatief Onderzoek

Deze vorm van onderzoek is een beproefd middel om verder te komen dan je gewone denkpatronen en intellectuele analyses. Je kan hierdoor inzichten krijgen die een gevoel van evidentie en van waarheid opleveren die in het leven vruchtbaar zijn.