Iedereen vindt iets..
Hoe vind je een weg in de veelheid van tegenstrijdige meningen?
De nieuwe data zijn: 24 februari, 31 maart en 14 april 2023
Als je naar school bent geweest, een vervolgopleiding hebt gevolgd, vervolgens kranten leest omdat je op de hoogte wilt blijven, dan heb je over heel veel zaken een mening, of minstens een voorstelling. Bijvoorbeeld: er is te veel stikstof en CO2 in de lucht, en dat leidt tot een levensbedreigende klimaatcrisis. Dat heb je gelezen, en je hebt er discussies over gevolgd. Bedreigend! Moet ik iets doen? Maar wat? En dan hoor je op social media iemand zeggen: stikstof is helemaal niet erg en er is ook geen probleem met het klimaat. Het klimaat is altijd in beweging geweest, dat is bewezen, en dat is nu ook zo en zal zo blijven. En iemand anders: ja, er zijn ook ‘kcmplotdenkers’, daar moeten we wel voor oppassen. – Dit alles kan je een ongemakkelijk gevoel geven en een lastige vraag oproepen: wat is er echt aan de hand? En wat weet ik daar echt van? Wie weet het echt? Wat is stikstof eigenlijk?
Wat we in deze workshop willen doen
We willen deze fenomenen benaderen vanuit een heel bepaalde hypothese: we leven sterk in onze voorstellingen en meningen. De (een) “objectieve werkelijkheid” als houvast lijkt daardoor uit zicht te raken. We onderzoeken deze hypothese, brengen het gebied van nieuws en meningsvorming en discussie in kaart. Inclusief wat we ervaren als ‘polarisatie’. Het gaat ons er niet om een bepaalde kant te kiezen, maar om te ontdekken waar we in terecht gekomen zijn.
De invalshoek is: iedereen vindt iets en iedereen vindt iets anders. Hoe kan dat gegeven een positieve uitdaging worden? We nemen enkele oefeningen ter hand uit de antroposofie die onze geest versterken. Met name verkennen we een concrete strategie om je in de veelheid van voorstellingen onderzoekend te kunnen bewegen. Hoe kun je daarin lerend en positief betrokken leven, zonder je te verliezen, en zonder daarbij de absolute waarheid in pacht te hebben? We oefenen met concrete voorbeelden. Ten slotte nemen we enige afstand: in welk maatschappelijk-cultureel proces zijn we met z’n allen terecht gekomen? Wat betekent dat voor ons?
data
Deze workshop begin later dan eerst aangekondigd. De data zijn nu
vrijdag 24 februari, vrijdag 31 maart,
vrijdag 14 april
van 14.00-16.30
locatie
Boslaan 15 te Zeist
kosten
€ 150,- inclusief btw
( reductie mogelijk)
begeleiders
Auke van der Meij