Praktische menskunde in karmisch perspectief
Menskunde
In het werken en leven met mensen, al of niet in een antroposofische organisatie, is de manier van kijken naar kinderen en mensen wezenlijk. Deze manier van kijken is de basis van waaruit wordt gehandeld en samengewerkt. Zorgvuldig zicht krijgen op de constitutie, op datgene waar een mens van houdt en niet van houdt, wat op z'n pad komt en wat zijn/haar drijfveren zijn, kan een vermoeden opleveren van iemands diepere, essentiële wilsrichting. Je leert aan de uiterlijke biografie steeds meer van de innerlijke, grotere, biografie kennen. Gevoel krijgen voor wie de ander werkelijk is; voor het mysterie van deze-mens-hier-voor-me, kan behalve een enorme verdieping van je vak de samenwerking met collega’s versterken en daarmee je werkplezier vergroten. De vaardigheden die je leert verruimen je zicht op je eigen leven en op het leven in het algemeen.
Scholingstraject
We verzorgen deze herfst een scholingstraject van vier dinsdagmiddag-avonden. Op deze dagen werken we aan een grondige verbreding van de antroposofische menskunde en aan het uitbouwen van vaardigheden op dit gebied. Biografieën van deelnemers zullen het basismateriaal vormen waaraan we al oefenend leren om gevoel te krijgen voor het leven en de stroom waarin iemand staat. Uitgangspunt zijn concrete waarnemingsoefeningen, zowel van gestalte, spreken en bewegen als van de feiten uit de vertelde biografie. Dit wordt ondersteund door enig studiewerk (ook thuis) en reflectieve verdieping. Tijdens het traject bespreken wij samen wat deze menskundige verdieping voor je eigen leven en werk kan betekenen en hoe deze bij kan dragen aan de kwaliteit van het werk voor kinderen, patiënten en cliënten maar ook aan de samenwerking met collega's en partners.
Wij bouwen met deze werkplaats voort op het werk van de antroposofisch en medisch geschoolde onderzoeker Ate Koopmans. Zijn boek over dit onderwerp verscheen bij uitgeverij Christofoor: Kijk op karma (2002).
data
Menskunde traject
1 oktober, 15 oktober, 29 oktober en
12 november
14.45-20.00
locatie
Boslaan 15 in Zeist
kosten
Menskunde traject €280,00 ( privé)
€400,00 ( organisatie)
inclusief koffie, thee en soep, graag zelf brood meenemen (reductie mogelijk)
begeleiders
Lili Chavannes, Clarine Campagne en Erik Baars