Omgekeerde Cultus

een gezamenlijke cultische weg

Beleven van een cultische weg

vier ochtenden

In september 2021 start een nieuwe groep die de zogeheten ‘omgekeerde cultus’ beoefent en onderzoekt.

Op basis van Steiners aanwijzingen gaan we in gesprek en op onderzoek uit. Wat is de omgekeerde cultus, hoe ziet die eruit, hoe kunnen we die praktisch beoefenen? 

We beginnen bij de omgekeerde cultus zelf als gespreksonderwerp. Vervolgens kiezen we 3 nieuwe onderwerpen uit waarmee we telkens een gezamenlijke cultische weg proberen te gaan. Een daarvan zal het opstandingsbeeld van het Isenheimer Altaar van Grünewald zijn waarin je de stadia van een cultus kunt zien.

Het doel is niet alleen het voeren van een gesprek; het doel is vooral een cultische weg te beleven.Daarbij proberen we te ervaren dat in de ziel van de ander de geestkracht werkt en dat in de schaal van de groep ook een geestkracht wil verschijnen. 

Dit zijn hoge idealen, en toch ook welbekende fenomenen. Fenomenen die we samen willen beleven en onderzoeken met behulp van studie, kunst en meditatieve stilte-momenten.

Gespreksonderwerp: De omgekeerde cultus, Grünewalds beeld van de Opgestane.

data

27 september, 25 oktober, 22 november en 20 december
telkens van 10:00 - 13:00

locatie

Boslaan 15, Zeist

kosten

€ 121,- inclusief btw

begeleiders

Pim Blomaard

Inspiratie

Fenomenologie van het Sociale

In deze tijd worden we ons bewust van de enorme behoefte de ander te ontmoeten. We missen het gesprek, het elkaar in de ogen kijken. Toch vergt het veel van ons om onszelf open te stellen voor de ander, te luisteren en een werkelijk gesprek aan te gaan. We leven in een verwarrende tijd. In deze vier middagen willen we met elkaar de fenomenen van het gesprek onderzoeken zodat we verrijkt en met meer inzicht in ons dagelijks werk met de ander kunnen communiceren.