Meditatiedag

over eenzaamheid en zelfstandigheid

Meditatiedag

over eenzaamheid en zelfstandigheid

Wij verzorgen regelmatig een dag over antroposofische meditatie omdat we het belangrijk vinden om daarover van en met elkaar te kunnen leren in een open stemming. Als centraal thema kozen we voor deze bijeenkomst ‘eenzaamheid’, en de relatie daarvan met de meditatieve weg. De ervaring om -op een goede manier- eenzaam te zijn is iets dat we als modern mens niet gemakkelijk vinden en vaak wel willen vermijden. En daarvoor hebben we legio manieren ter beschikking, bijvoorbeeld veel werken, eindeloos ‘leuke dingen’ doen, verslavingsmiddelen en achter de schermen zitten. De lading die eenzaam zijn heeft kan heel verschillend zijn. Wanneer je leven (je ziel) erdoor wordt beheerst is dat heel pijnlijk en heb je geen vrijheidsruimte, maar wanneer je de eenzaamheid niet erkent geen realiteitsbesef. Zoals Rilke zegt: ‘Men kan zichzelf zand in de ogen strooien en doen alsof het niet zo is. Dat is alles. Maar hoeveel beter is het niet om te zien dat we het wel zijn en daar gewoon van uit te gaan’.

Op de innerlijke scholingsweg is eenzaam/alleen zijn een kerngegeven. Immers: je kunt die weg naar je diepste wezen, of de weg naar de geestelijke wereld alleen maar gaan omdat je het zelf wil. De scholingsweg en het maken van een scholingsweg van je dagelijkse leven zijn een zelfstandige keuze. En op die weg kan het ervaren groeien dat je verbonden bent; zowel met anderen die onderweg zijn als met een wereld aan helpende en weerstand biedende krachten of wezens.
In het programma zijn inhoudelijke bijdragen, oefeningen, gesprekken, muziek, euritmie en werkgroepen opgenomen.

Deze meditatiedag wordt georganiseerd in samenwerking met de Algemene Sectie van de Antroposofische Vereniging. Aanmelden graag via deze link.

data

24 September 2022,
van 10:00 tot 16:15

locatie

Driebergen of Zeist

kosten

€ 50,- inclusief soep, koffie en thee. Graag zelf brood meenemen.

begeleiders

Jaap van de Weg, Clarine Campagne, Willem Nijman, Bernadette Groothuis, Ivo de Lange

close

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Deze verzenden we ongeveer maandelijks
vol nieuwe initiatieven en inhoudelijke artikelen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.