Contemplatief Onderzoeken

weg uit de comfortzone

Contemplatief Onderzoeken

vier middagen oefenen aan de hand van werken van Joseph Beuys

Om met de deur in huis te vallen, contemplatief onderzoek vraagt jezelf terug te houden. Terug te houden van je gewone dagelijkse denken voelen en willen, terug te houden van die bouwstenen van je persoonlijke comfortzone. Geen gemakkelijke opgave maar wel een die door oefening veel kan brengen. Want het is juist buiten die comfortzone waar werkelijk nieuwe inzichten, nieuwe belevingen en nieuw handelen kan ontstaan.Contemplatief onderzoek is een methodische manier van onderzoeken waardoor waarnemingen uit de buitenwereld zich in je binnenwereld kunnen uitspreken.

Het werk van de kunstenaar Joseph Beuys levert een mooie uitdaging om contemplatief onderzoek aan te oefenen. Zijn werk roept hele diverse reacties op en vaak ook grote vraagtekens op de gezichten van de toeschouwers. De winst van het oefenen aan zijn werk is inzetbaar voor je eigen vraagtekens; ‘waarom riep ik nou weerstand op in die vergadering’, ‘waarom krijg ik zo’n raar gevoel bij het lezen van dat stuk’, ‘wat kom ik nou precies tegen in de moeizame samenwerking met mijn collega’, ‘wat zie ik nou eigenlijk gebeuren als ik bijvoorbeeld lees dat Xi Jinping in China slimme camera’s en gezichtsherkenning inzet’, etc, etc.

We organiseren op vier vrijdagmiddagen de gelegenheid om aan de hand van diverse werken van Beuys het contemplatief onderzoek te oefenen. 

data

vrijdagmiddagen 14:00 - 16:00
24 September
1, 15 en 22 oktober

locatie

Zeist

kosten

25 euro per middag
90 euro voor het geheel

begeleiders

Pim Caljouw 
&
Astrid van Zon

"Als je blijft doen
wat je altijd al deed
zul je krijgen
wat je altijd al kreeg "
- Einstein -

Inspiratie

Antroposofische meditatie: 
in gesprek met de Tijdsgeest

Deze online cursus wil een oefenplek zijn om heel praktisch met meditatie aan de slag te kunnen gaan. Iedereen die de behoefte voelt aan innerlijke rust en tegelijk de eigen bron van creativiteit en engagement naar de samenleving zoekt kan meedoen. De oefeningen die we doen kunnen tot een helder innerlijk kompas worden in deze woelige tijden. Er is geen voorkennis vereist, wel “goesting” ;-